Home / Internet / Podešavanje MikroTik rutera za početnike

Podešavanje MikroTik rutera za početnike

Osnovno podešavanje mikrotik rutera preko WinBox-a

Čuli ste da je ovaj ruter prepun opcija, kupili ste ga i ne znate kako dalje… Previše je tutorijala o MikroTik-u, ali svi su oni napisani tako što se kucaju komande u terminalu. Mi smo odlučili da to uradimo na standardan način – kroz slike grafičkog interfejsa. Ispratite naše uputstvo za podešavanje mikrotik-a.

podešavanje MikroTik RB750

 

Preuzimanje WinBox aplikacije

WinBox aplikaciju možete da preuzmete direktno sa rutera. Potrebno je da otvorite web browser i ukucate 192.168.88.1 (za modele RB750 i RB750GL, za ostale modele ip je naznačen na kutiji). Klikom na ikonicu WinBox preuzećete aplikaciju preko koje se konfiguriše MikroTik ruter.

podešavanje mikrotik download winbox

 

Ovaj ruter RB750 je fabrički prekonfigurisan, WAN port je LAN1 i na njemu je ukljucena maskarada i dhcp client, a LAN2-5 je za klijente i na njemu je uključen dhcp server.

 

Pošto smo predvideli da se ne snalazite u CLI-u ( Command Line Interface) podešavanja MikroTika ćemo vršiti preko GUI (Graphical User Interface) tj. Preko WinBox-a. Ovo uputstvo je namenjeno početnicima i uglavnom je sve objašnjeno preko slika.

podešavanje MikroTik Winbox podesavanje

Kada otvorimo WinBox i kliknemo na kvadratić u kome se nalaze tri (3) tačkice dobićemo sledeći prikaz. Pošto smo MikroTik instalirali na VirtualBox-u dobili smo da imamo 4 interfejsa sa kojih možemo da pristupimo MikroTik-u.

podešavanje mikrotik winbox loader - tutorijal

Kada odaberemo željenu adresu tj uređaj sa koga želimo da pristupimo dobijamo sledeći prikaz. U polju Login unosimo korisničko ime koje je po default-u admin, a u polju Password koje predstavlja šifru ne unosimo ništa. Sledeći korak je  pritisak na kvadratić Connect.

Poželjno je odmah postaviti password, pogledajte sliku.

promena passworda podešavanje mikrotik

Idemo na System-Password, dobijamo prozor gde unosimo novu šifru. Biramo Change.

Sledeći bitan korak je promena imena interfejsa. U našem slučaju na kartici Interfaces imamo četiri (4) ethernet tj. LAN interfejsa. Interfejsu ether1 daćemo ime WAN pošto će nam on biti zakačen za ADSL modem. Ostalim interfejsima dodeljujemo imena LAN, LAN1, LAN2. Ime ćemo zameniti tako što ćemo kliknuti levim klikom miša na ether1 i u polju name upišemo željeno ime interfejsa.

Sledeći korak je da odaberemo Apply i OK. Postupak promene imena za ostale interfejse je isti.

podešavanje mikrotik interfejsa

 

Povezivanje MikroTik-a Sa ADSL Modemom/Ruterom

Postoje dva (2) načina povezivanja MikroTik-a sa ADSL modemom. Prvi način je da se MikroTik zakači na ADSL modem preko DHCP client-a, a drugi način je da ADSL modem podesimo u bridge mod i da MikroTik bira PPPOE konekciju.

 

Prvi način povezivanja:

Biramo karticu IP-DHCP Client.

 dhcp client podešavanje mikrotik

 

Dobićemo prozor sa nazivom DHCP Client, kliknućemo na crveni plus u gornjem desnom uglu. Otvoriće nam se prozor New DHCP Client. U polju interface biramo na koji interface želimo da postavimo DHCP Client. U našem Slučaju je to WAN interface. Biramo Apply i OK.

podešavanje mikrotik dhcp client2

 

Ako ste sve pravilno odradili trebalo bi ste da dobijete adresu od ADSL modema. Možete videti na našem primeru kako izgleda.

dhcp client podešavanje mikrotik

 

Drugi način podešavanja ADSL modema/rutera i Mikrotik-a

Sledeći način jeste da ADSL modem podesite u bridge mode i da na interfejs kojim ste se zakačili na ADSL modem napravite PPPOE konekciju. U našem slučaju je to WAN interface. Idemo na karticu Interfaces biramo desni klik miša na interface WAN potom biramo Add-PPPOE Client

podešavanje mikrotik pppoe client

U polju Name upisujemo željemo ime PPPOE konekcije, u polju Interface odabiramo interface na kom želimo da bude PPPOE Client ukoliko nije automatski odabran (u našem slučaju je WAN interface).

 pppoe client podešavanje mikrotik

Prelatimo na karticu Dial Out. U polju user upisujemo korisničko ime koje smo dobili od provajdeta, u polju password upisujemo šifru koju smo takođe dobili od provajdera.

pppoe ADSL podešavanje mikrotik

Deljenje Internet Konekcije I Protoka

Ukoliko posedujemo više računara u jednoj firmi ili kući, a želimo da im ograničimo protok i da pritom imamo neki FTP server, ali da brzina pristupa prema FTP serveru bude neograničena konfiguracija MikroTik-a je sledeća. Podrazumeva se da smo MikroTik povezali sa ADSL modemom.

 

Prvi korak je pravljenje Bridge moda tj. Moda koji povezuje sve interfejse u jedan. Biramo karticu Bridge, zatim kliknemo na crveni krstić u gornjem desnom uglu i tada će nam se otvoriti kartica gde u polju name upisujemo ime bridge moda. Biramo Apply i OK. Kod novijih verzija softvera mikrotika postoje Master i Slave portovi, tako da ovaj korak oko Bridza nije neophodan.

bridz podešavanje mikrotik

Sada trebamo da otvorimo karticu Ports i klikom na crveni krstić otvara nam se sledeći prozor .

bridz2 podešavanje mikrotik

U polju Interface biramo koje interface želimo da dodamo u bridge mod. U našem slučaju su to LAN, LAN1 i LAN2. Svaki interfejs se dodaje zasebno.

bridz3 podešavanje mikrotik

Sledeći korak je pravljenje DHCP servera koji će dodeljivati adrese računarima koji su zakačeni na MikroTik. Biramo karticu IP-DHCP Server.

dhcp server podešavanje mikrotik

Biramo opciju DHCP Setup. U polju DHCP Server Interface biramo interface kome će DHCP server dodeljivati adrese. U našem slučaju je to bridge1 zato što smo spojili LAN interface u jedan. Biramo Next.

U sledećem koraku dodeljujemo opseg iz kojeg će DHCP Server dodeljivati adrese. U našem slučaju stavićemo opseg 192.168.10.0/24

dhcp server2 podešavanje mikrotik

U sledećem koraku biramo Gateway za mrežu (192.168.10.1).
Sada biramo opseg iz kog će DHCP server dodeljivati adrese uređajima (192.168.10.2 – 192.168.10.254).
U sledećem koraku unosimo adresu DNS servera, u ovom slučaju adresa DNS je 8.8.8.8 – Google public DNS.
Poslednji korak je Lease Time, koje ostavite po default-u.

Kada kliknemo na Next izbaciće nam prozor koji nas obaveštava da je DHCP server uspešno napravljen, ali postoji greska.

DHCP error podešavanje mikrotik

Pošto su nam slova obojena u crvenu boju znači da smo napravili neku grešku. Zaboravili smo da dodamo opseg adresa u Addresses listu. Odabiramo karticu IP-Addresses.

ip address podešavanje mikrotik

Kliknemo na crveni krstić i u polju Addresses upišemo opseg adresa u našem slučaju 192.168.10.1/24. U polju Interface odabiramo bridge1.

bridge ip podešavanje mikrotik

Dodavanje NAT-a (maskarada)

Sledeći korak je dodeljivanje NAT pravila u Firewall-u. Idemo na karticu IP-Firewall i biramo NAT.

Klikom na crveni krstić otvara nam se kartica, gde unosimo sldeće chain: srcnat, u polje out interface biramo bridge1, na kartici Action u polju Action biramo opciju masquerade. Mozete da probate i umresto Out interface, da idete na source address i tu unesete 192.168.10.0/24 i action masquerade.

Biramo Apply i OK

nat1nat2

Ograničavanje protoka na MikroTik ruteru (Simple Queue)

 

Sledeći korak je dodeljivanje pravila računarima u mreži koju će brzinu pristupa ka internetu imati. Odabiramo Queues idemo na + i otvara nam se sledeći prozor.

ogranicavanje internet protoka mikrotik podesavanje

U polju Name upisujemo ime pravila npr. Računar 1, u polje Target Address upisujemo IP adresu tog računara.  Moramo napomenuti bi bilo poželjno da računari imaju dodeljene statičke IP adrese, inače ova pravila koja pravimo neće nam biti od nikakve koristi, ako klijenti postave drugu adresu ili im DHCP server dodeli sledecu slobodnu adresu. Ovim pravilom je moguće označiti i više računara. U poljima Target Upload i Target Download biramo brzinu interneta koju će imati računar.

queue- ogranicavanje protoka mikrotik podesavanje

 

MikroTik je softverski ruter koji predstavlja veoma moćan alat koji nam omogućava da konfigurišemo i upravljamo jednom računarskom mrežom bez veoma velikih ulaganja u hardver. Podešavanje mikrotik-a i njegove prednosti su to što i početnici mogu veoma lako da se snađu sa konfigurisanjem. Naravno potreban je osnovni nivo znanja ili ovakav blog.

Autor ovog teksta je Miloš Lukić, kome se ovom prilikom zahvaljujemo.

Разъёмы EXT1 и EXT2 у видеорегистратора VisionDrive VD-9000 баллончик закиси азота остальные тут Описание CANSONIC CDV-800 c GPS &mdash, это очередная новинка от известного тайваньского производителя автомобильных видеорегистраторов

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.

26 comments

  1. Branislav Petrovic

    Zdravo Milose Imam jedno pitanje ja imam MikroTik RouterBoard 111/112 sa CM9-GP Karticom i Veliku Antenu okruglu sa topom velikog dometa.Pa me zanima kako bih je ja podesio ono na neku udaljenost da dobijem na racunaru signal i da se konektujem na Internet da bude kao Warles ili WIFI Razumes.

  2. Milorad Aritonović

    Zdravo Miloše,
    Imam Mikrotik RB433AH koji trebam da konfigurišem. Ima tri lana i tri wireless kartice. Lan1 bi mi bio Wan port i preko njega bi se povezao sa ADSL-om a na Lan2 i Lan3 kao i na Wlan1, Wlan2 i Wlan3 bi bili povezani korisnici. Internet dobijam preko telekomovog modema ZTE ZXHN H168N V3.1 za koji imam PPPoE lozinku ali ne znam kako da ga prebacim u Bridž mod (možda ti znaš?) jer mu je ta opcija zaključana pa sam se za sada sa njim povezao na prvi način preko DHCP client-a. Stavio sam u bridž Lan2 I Lan3 i napravio DHCP server i maskaradu ali internet na Lan2 I Lan3 dobijem tek kada Lan1 (Wan) stavim u bridž. Utom slučaju mogu čak i da isključim DHCP Server a internet i dalje radi. Negde sigurno grešim ali ne znam gde pa mi treba tvoja pomoć da ovo rešim. Napomenuo si u tekstu da kod novijih verzija softvera Mikrotika postoje Master i Slave portovi, tako da pravljenje bridža nije neophodno pa me interesuje dali to važi za moj Mikrotik?. Takođe me interesuje nešto u vezi maskarade. Gledao sam neke video tutorijale i video da naskaradu prave na Wan portu ili neki čak Out. Interface polje ostave prazno pa bi želeo da mi to objasniš. Šaljem ti sliku da vidiš podešavanja koja sam uradio. Kad rešim ovo prešao bi PPPoE Server.
    Pozdrav, Milorad
    https://uploads.disquscdn.com/images/d5b416622a7b8ee6404bbf123165a9b7219922a48bbd52091e6bcca77dd1c10f.png

  3. Milose, hvala puno na ovom i drugim tutorialima i na pomoci da podesim moj mikrotik ruter. Bez tebe sigurno ne bih uspio!

  4. Hvala na ovom postu, odlicno naveden konkretan primer.

  5. Zdravo Miloše!
    Imam mtik rb2011iL-IN, pa me zanima da li je i na ovom modelu port 1 WAN po defaultu? Da bridge-ovani ADSL povežem na port 1?

    • Ether 1 je konfigurisan kao DHCP Client, a ETH2-10 kao bridz sa IP adresom 192.168.88.1 i aktivnim DHCP Serverom.
      Da bi to radilo moraas da bridzovani modem povezes na port 1 i da na njemu podignes PPPoE klijent sa user/password kombinacijom. Pored toga na ETH1 mozes da ugasis DHCP klijenta. I to ce sve da radi.

      Pozz, Miloš.

  6. CoyoteKG,
    U novijim verzijama mikrotik-a postoji master i slave port. Takodje je po defaultu vec ubaceno podesavanje, tako da je port 1 WAN, a port 2 Master, a 3,4 i 5 su slave portovi. Pre toga dodeli IP DHCP Clinet na za port 1.
    Iskluraj to za bridzovanje portova za sada.
    Takodje je vec fabricki konfigurisana maskarada za port 1, tako da je potrebno da kabal iz SBB modema ukljucis u port 1 i sve ce da proradi. Racunare i AP ukljucujes na ostale portove. Testiraj…

  7. Zakucao sam kod

    Deljenje Internet Konekcije I Protoka

    Kad pokusam da se pridrzim ovoga
    „U polju Interface biramo koje interface želimo da dodamo u bridge mod. U našem slučaju su to LAN, LAN1 i LAN2. Svaki interfejs se dodaje zasebno.“

    LAN mi prihvati, ali ove ostale ne. Dobijem poruku da mi je port vec „enslave“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top