Home / Networking / Cambium cnPilot E400 – test

Cambium cnPilot E400 – test

Igrom slučaja, došli smo u posed ovog entreprise access point uređaja, pa zašto ga ne bismo testirali. Uzevši u obzir da trenutno koristim kod kuće Ubiquiti AP LR, razmišljao sam da na istu poziciju, montiram ovaj AP i da uporedimo performanse.

Cambium CN Pilot

Takođe, ovo je veoma ozbiljan uređaj po karakteristikama, a i u pitanju je Cambium brend, manje poznat širokim narodnim masama. U pitanju je dobro poznati vendor Motorola, a Cambium je brend sa kojim oni nastupaju na wifi tržištu, slično rade i sa Arris brendom, samo u cable/iptv biznisu. Cambium je kod nas poznat i po tome što ga uveliko koristi internet provajder Orion Telekom, kako za ptp rešenja, tako i za ptmp.

Cambium AP Pilot E400

802.11ac cnPilot Enterprise Indoor Wi-Fi

Tehničke karakteristike ovog AP-a su vrhunske, ovo je enterprise AP novije generacije, a ovo su ključne karakteristike.

  • 802.11AC Concurrent Dual Band
  • 2×2 MIMO
  • 16 SSIDs supporting 256 concurrent users
  • Cloud managed with no on-site controller equipment
  • On-board Captive Portal
  • Rate limiting per SSID and client
  • Fast roaming across access points
  • Auto Channel Selection for Allocation of the wireless spectrum

Mesh mreža AP-ova

Pošto ovi AP-ovi imaju po dva wifi adaptera/radio-a, pomoću jednog adaptera mogu da se međusobno ulinkuju, a da preko drugog adaptera emituju wifi signal klijentima. Na ovaj način možete pozicionirati AP-ove na mesta gde nemate izvučen UTP kabal kao uplink. Ne preporučujem, nisam testirao, ali postoji kao mogućnost. Preporuka je da svakako nahranite AP internetom preko kabla.

cnMaestro™ cloud

Uz svaki AP dobijete key kako biste besplatno importovali uređaj u cloud centralizovani menadžment softver. Kao i svaki moderniji AP, sa Cambiumom stiže i cloud based web portal, gde možete sa jedong mesta, preko interneta, da upravljate vecim brojem AP-ova, na jednoj ili više lokacija. Dobra je stvar što nema licenciranja i dodatnih troškova ako se odlučite za ovo rešenje.

cnPilot E400

L2 i L3 mod

Ovaj AP može da radi i u L3 modu. Može da napravi više podrmeža sa DHCP serverom i NAT-om, takva primena se koristi kod uključivanja Captive Portala, gde se konfiguriše custom Web strana sa vaučerima ili nekim payment sistemom/reklamom. L2 mod je jako lepo urađen, ideja je da se ovakav AP zakači na upravljivi switch, gde uplink port može da se konfiguriše kao Access VLAN ili kao Trunk + opciono i Native VLAN. Time su pokriveni svi mogući scenariji. Ako se recimo postavi port kao trunk, pri konfiguraciji svakog SSID-a obavezna je opcija i odabir VLAN ID-a, gde se kao rezulatat dobije SSID – VLAN veza, odnosto saobraćaj sa nekog SSID-a se isporučuje po određenom VLAN-u.

Cambium AP

Utisci u radu

Ideja od starta je bila da se ovaj AP postavi na mesto UniFi AP-a koji trenutno koristim, pa tako sam i uradio. Prva razlika je 48V POE napajanje u odnosu na 24V kod Ubiquiti-ja. Odmah se vidi da je ovo enterprise AP i da je ideja da ide na POE switch. AP je bio sa starom verzijom firmware-a i nisam mogao da priđem preko web-a preko IP-a sa kutije 192.168.0.1. U ARP-u sam pronašao fallback IP na 172.254.x.x gde su x vrednosti povezane sa mac adresom uređaja. Pristupio sam AP-u i konfigurisao LAN port kao Access VLAN 1 i stavio IP iz LAN opsega, kako bih imao pristup sa udobne fotelje. Ubacio sam poslednji firmware i dobio more novih opcija. Klasično podešavanje istog SSID-a i passworda, kako bi se svi uređaji automatski zakačili na novi AP.

cambium ap

Odmah prelazim na sprat i testiram domet i brzinu u odnosu na stari AP. Speedtest aplikacija se zakucala na max brzinu koju mi isporučuje SBB, a to je 60/4M. Bez problema sam na spratu izand postizao punu brzinu paketa. MacBook Pro sa 3×3 ac karticom, sam zakačio na AP koji je 2×2 i na spratu iznad sam imao full rate od 867Mbps. Udaljavanjem na najdalju tačku, singal na 5GHz je drastično opao zbog manje snage predaje koja je limiitrana u softveru, prilikom odabira države, a i sam signal na 5GHz znatno više slabi. U toj „mrtvoj“ tački sam na 2.4GHz opsegu dobio bolje karakteristike i izvlačio brzinu paketa. Dakle, u odnosu na Ubiquiti AP LR, domet AP-a je sigurno isti, ako ne i bolji.

Cambium se hvali nekim ekskluzivnim funkcijama koje poseduje AP, a to je AirTime fairness, to je opcija koja navodno klijente sa slabijim signalima ne čeka na odgovor i samim tim ne usporava klijete sa dobrim singalom. To je kod klasičnih AP-ova i u TDMA mrežama boljka, gde jedan klijent sa očajnim signalom uspori celu mrežu. Ovaj deo nisam mogao da testiram, pošto sam imao mali broj klijenata na mreži i ne tako puno slobodnog vremena. Još jedna zanimljiva stvar je load balance, gde postje tri nivoa forsiranja klijenata na 5GHz mrežu, tako da će svi noviji uređaji automatski biti forsirani na 5GHz i time rasteretiti karticu koja radi na 2.4GHz, na ovaj način možete na jedan AP povezati velik broj klijenata. Takođe sam hteo da testiram mogućnosti custom web stranica, takozvani HotSpot ili Captive Portal, ali za to nažalost nisam imao vremena. Opšti utisak u radu je da je ovo odličan AP, sa svim funkcionalnostima koje mogu da zatrebaju u enterprise okruženju.

Mane / nedostaci

Ovaj uređaj je tehnički top. Jedino što mu nedostaje je MU-MIMO podrška koja se skoro pojavila, to je bukvalno mini revolucija u WiFi mrežama zbog koje će jedan AP moći da isovremeno po više strimova da opslužuje veći broj korisnika. Cambium je nakon ovog modela izbacio model E410 i E600 gde je ubacio podršku za MU-MIMO i 802.11ac wave 2 standard. Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti imati prilike da testiramo jedan takav uređaj.

Dopuna od strane predstavinika Cambium Adriatics

Cambium Networks je tvrtka koja se 2011 odvojila od Motorole. Od 2011 dakle Cambium nema ništa vezano uz Motorolu. Odvojene su PTP/PMP tehnologije, ali ne i Motorola WiFi. Motorola je svoj WiFi kasnije prodala Zebri, a Zebra ga je prodala tvrtki Extreme Networks.

Cambium je osposobio svoj WiFi team i krenuo u razvoj pa je danas portfelj u WiFi području poprilično solidan za indoor i outdoor potrebe.

Mesh radi dobro ukoliko se Access Point uređaji međusobno „čuju“ zadovoljavajućom razinom signala, međutim ukoliko imate mogućnost kabliranja – kablirajte i ostavite radijska sučelja isključivo za pristup mreži za vaše laptope, mobitele i računala.

cnMaestro Cloud je besplatan, međutim svaki Access Point ima mogućnost biti kontroler sa novijom verzijom softvera koji je besplatan. Od verzije 3.4.2. imate mogućnost odabrati „AutoPilot“ način rada i cijelo sučelje se vizualno mijenja i unaprijeđuje analitikama i uvidom u mrežu. Ukoliko se AP postavi da bude kontroler, može upravljati i prikupljati statistike sa do 32 Access Point uređaja u mreži.
Sučelje izgleda poprilično atraktivno i bogato je informacijama kako za SMB područje tako i da kućne korisnike.

Nažalost modeli koji su isporučeni distributerima i partnerima prošle godine, a nisu ih otvorili i napravili update do današnjeg dana, verzija softvera na njima je stara i prvo treba napraviti ažuriranje softvera.
Međutim svi uređaji koji se prodaju u posljednjih nekoliko mjeseci dolaze sa novom verzijom softvera s kojom nema nikakvih muka.

Airtime fairness nije ekskluzivna funkcija Cambiuma. Svi enterprise proizvođači ju imaju (Ruckus, Cisco, Aerohive, Aruba, Xirrus…). Ona daje jednako vrijeme komunikacije svim klijentima. Oni koji imaju jači signal i viši stupanj modulacije imat će veću brzinu prema mreži u jedinici vremena. Isto tako Cambium ima kao i drugi proizvođači tehnike poput band steering (stimulacija klijentskih uređaja da koriste 5 GHz spektar), band balancing (sposobnost balansiranja klijenata između 2.4 i 5 GHz radija tako da se ne dovedemo u situaciju da su svi klijenti na 5 GHz recimo), load balancing (sposobnost balansiranja klijentskih uređaja na više susjednih access pointova da se ne dogodi da ih imamo nekoliko AP-ova, a svi klijenti samo na jednom) i slično. Dinamički odabir kanala ovisno o situaciji na spektru i slično.

Hotpost/captive portal prisutni su na samim AccessPoint uređajima, a kroz cnMAestro Cloud dolaze dodatne mogućnosti prilagodbe captive portala, sustav generiranja vouchera, pre-paid sustav kroz paypal, mogućnost logiranja na mrežu kroz Google/Facebook/Office365 korisničke račune i slično.

Što se tiče osvrta na nedostatke, prvi val 802.11ac standarda nema MU-MIMO tehniku. Ona dolazi sa 802.11ac wave2.
Cambium danas ima dva nova 802.11ac wave2 Access Point uređaja kako ste spomenuli, E410 (2×2) i E600 (4×4) koji dodatno ima BLE radio i USB sučelje.
MU-MIMO je zgodna tehnika međutim rijetko kada će dati bolje performanse na mreži. Stvarna poboljšanja vidjet ćemo dolaskom 802.11ax standarda ranije slijedeće godine.

Kristijan Fabina (predstavnik Cambium Networks za Adriatic regiju)

Galerija

 

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.

15 comments

  1. Wow, awesome blog format! How lengthy have you ever been blogging for?
    you make blogging look easy. The total glance of your site is magnificent, as smartly as the content!
    I read similar here prev next and that was wrote by Lezlie05.

  2. Wow, amazing weblog structure! How lengthy
    have you ever been running a blog for? you made blogging
    look easy. The whole glance of your website is great, let alone the content material!
    I read similar here prev next and it’s was wrote by Tracey01.

  3. Wow, fantastic blog layout! How long have you been running a blog for?

    you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic,
    let alone the content material! You can see similar here prev next
    and those was wrote by Martin63.

  4. Wow, incredible weblog structure! How long have you
    been blogging for? you made blogging glance easy. The total look
    of your web site is wonderful, as well as the content!

    You can see similar here najlepszy sklep

  5. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
    If you know of any please share. Many thanks! You can read similar article here:
    Link Building

  6. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
    I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not
    seeing very good success. If you know of any please share.
    Thanks! You can read similar text here: List of Backlinks

  7. Hi there! Do you know if they make any plugins to help with Search
    Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not
    seeing very good results. If you know of any please share.
    Cheers! You can read similar text here: Najlepszy sklep

  8. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to
    get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing
    very good gains. If you know of any please share.
    Appreciate it! You can read similar article here: Sklep

  9. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading?
    I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog.
    Any feed-back would be greatly appreciated. I saw similar here:
    Sklep internetowy

  10. Hi there, after reading this amazing article i am too cheerful to share my knowledge here with mates.
    I saw similar here: najlepszy sklep and also here: sklep internetowy

  11. Wow, amazing weblog structure! How long have you been running a blog
    for? you make blogging look easy. The entire look of your site is great, let alone the content material!
    You can see similar: sklep and here sklep internetowy

  12. Voleo bih videti recenziju captive portal opcije ovog uređaja.

    Hvala!

  13. Pozdrav

    hvala na blogu, lijep i korektan tekst.
    Da doprinesem samom članku.

    Cambium Networks je tvrtka koja se 2011 odvojila od Motorole. Od 2011 dakle Cambium nema ništa vezano uz Motorolu. Odvojene su PTP/PMP tehnologije, ali ne i Motorola WiFi. Motorola je svoj WiFi kasnije prodala Zebri, a Zebra ga je prodala tvrtki Extreme Networks.

    Cambium je osposobio svoj WiFi team i krenuo u razvoj pa je danas portfelj u WiFi području poprilično solidan za indoor i outdoor potrebe.

    Mesh radi dobro ukoliko se Access Point uređaji međusobno „čuju“ zadovoljavajućom razinom signala, međutim ukoliko imate mogućnost kabliranja – kablirajte i ostavite radijska sučelja isključivo za pristup mreži za vaše laptope, mobitele i računala.

    cnMaestro Cloud je besplatan, međutim svaki Access Point ima mogućnost biti kontroler sa novijom verzijom softvera koji je besplatan. Od verzije 3.4.2. imate mogućnost odabrati „AutoPilot“ način rada i cijelo sučelje se vizualno mijenja i unaprijeđuje analitikama i uvidom u mrežu. Ukoliko se AP postavi da bude kontroler, može upravljati i prikupljati statistike sa do 32 Access Point uređaja u mreži.
    Sučelje izgleda poprilično atraktivno i bogato je informacijama kako za SMB područje tako i da kućne korisnike.

    Nažalost modeli koji su isporučeni distributerima i partnerima prošle godine, a nisu ih otvorili i napravili update do današnjeg dana, verzija softvera na njima je stara i prvo treba napraviti ažuriranje softvera.
    Međutim svi uređaji koji se prodaju u posljednjih nekoliko mjeseci dolaze sa novom verzijom softvera s kojom nema nikakvih muka.

    Airtime fairness nije ekskluzivna funkcija Cambiuma. Svi enterprise proizvođači ju imaju (Ruckus, Cisco, Aerohive, Aruba, Xirrus…). Ona daje jednako vrijeme komunikacije svim klijentima. Oni koji imaju jači signal i viši stupanj modulacije imat će veću brzinu prema mreži u jedinici vremena. Isto tako Cambium ima kao i drugi proizvođači tehnike poput band steering (stimulacija klijentskih uređaja da koriste 5 GHz spektar), band balancing (sposobnost balansiranja klijenata između 2.4 i 5 GHz radija tako da se ne dovedemo u situaciju da su svi klijenti na 5 GHz recimo), load balancing (sposobnost balansiranja klijentskih uređaja na više susjednih access pointova da se ne dogodi da ih imamo nekoliko AP-ova, a svi klijenti samo na jednom) i slično. Dinamički odabir kanala ovisno o situaciji na spektru i slično.

    Hotpost/captive portal prisutni su na samim AccessPoint uređajima, a kroz cnMAestro Cloud dolaze dodatne mogućnosti prilagodbe captive portala, sustav generiranja vouchera, pre-paid sustav kroz paypal, mogućnost logiranja na mrežu kroz Google/Facebook/Office365 korisničke račune i slično.

    Što se tiče osvrta na nedostatke, prvi val 802.11ac standarda nema MU-MIMO tehniku. Ona dolazi sa 802.11ac wave2.
    Cambium danas ima dva nova 802.11ac wave2 Access Point uređaja kako ste spomenuli, E410 (2×2) i E600 (4×4) koji dodatno ima BLE radio i USB sučelje.
    MU-MIMO je zgodna tehnika međutim rijetko kada će dati bolje performanse na mreži. Stvarna poboljšanja vidjet ćemo dolaskom 802.11ax standarda ranije slijedeće godine.

    Budite slobodni poslati mi adresu, ustupit ćemo za potrebe testa E410/E600 uređaje.

    srdačno

    Kristijan Fabina
    Predstavnik Cambium Networks za Adriatic regiju
    https://www.facebook.com/CambiumNetworksAdriatics/

  14. Kolega, dobra recenzija. Sve pohvale! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top