Home / Networking / Učešće na #DIDS2016 konferenciji

Učešće na #DIDS2016 konferenciji

Kao što znate, blog „Umrežen“ je dobio poziv od strane RNIDS-a da se pojavi na #DIDS2016 konferenciji kao učesnik. U pitanju je bilo predstavljanje sajta u trećem bloku, pod nazivom „Lokalno“.

DIDS-2016

Taj blok je vodio Radomir Lale Marković iz „TAG Media“ i u njemu su prikazane ugledne lokacije(sajtovi) na nacionalnim internet domenima .RS i .СРБ. Predstavnici 12 domaćih internet sajtova, portala i onlajn projekata govorili su o svojim iskustvima i razvojnom putu.

dids lokalno

Naš predstavnik je bio Dejan, osnivač sajta i registrant .rs domena. On se pojavio na stejdžu i ukratko je opisao kako je nastao sajt, neke zanimljivosti i kako će se sajt dalje razvijati.

Video Predstavljanje

Ja sam se ovog puta provukao kao posetilac :). Kako je prošlo nekoliko dana, red je napišem neke svoje utiske…

IMG_6359

Šta je bilo zanimljivo na domaćem web-u?

Poslednji blok gde su predstavljeni domaći sajtovi je bio za mene najzanimljiviji. Kao što vidite u listi sajtova koji su bili predstavljeni ja bih pomenuo par sajtova koji su na mene ostavili utisak.

  1. Hronokuhinja.rs
    Ovo je sajt koji je nastao kao posledica sakupljanja recepata o hrono ishrani na jednoj facebook stranici. Ta stranica sada ima preko 70K fanova, a sajt trenutno po rečima autorke ima dnevnu posetu od neverovatnih 17000 ljudi. Znao sam za ovaj sajt i ranije, pošto je Canon sponzorisao autorku DSLR-om, kako bi kvalitetno fotografisala hranu. Iz sajta je nastala i knjiga koja se prodaje u Vulkan knjižarama, monetizacija kroz Google reklame… tako se to radi, svaka čast!
  2. UkusBeograda.rs
    Ovaj sajt je nastao „uz čašu vina“, što reče autorka. Ekipa od četiri člana obilazi restorane po Beogradu i piše neplaćene recenzije. Prvo iz zabave, ali sada već se na sajtu mogu naći ozbiljne recenzije. Iza tehničkog dela ovog sajta stoji poznati „web preduzetnik“ Miloš Petrović, pa ne sumnjam da ovaj sajt ima perspektivu.
  3. PutujSigurno.rs
    Ovo je sajt koji za jako kratko vreme uspeo da postane biznis. U pitanju je sajt koji sabira utiske/komentare putnika i daje neku sliku o turističkim agencijama na našem tržištu. Tu postoje i neke „specijalne ponude“ koje su kreirane u saradnji sa domaćim turističkim agencijama.
  4. MamaiTata.rs
    Ovo je sajt namenjen maladim roditeljima, gde autorka, a inče supruga domaćeg marketing stručnjaka @Bildi13, piše blog iz ugla roditelja. Ovaj blog je vrlo brzo stekao uspeh i popularnost kod mladih mama i tata, kako kvalitetnim sadržajem, tako i ciljanom facebook kampanjom.
  5. MojaFirma.rs
    Ne znate kako da pokrenete biznis? Gomila informacija na jednom mestu za potencijalne preduzetnike. Meni se najviše dopada sekcija koja prikazuje uspešne priče domaćih preduzetnika.
    Iza ovog sajta stoji ekipa prekaljenih domaćih web stručnjaka, na čelu sa Ivanom Minićem. Sajt je sponzorisan i promovisan od strane Telenora, ali pored toga je po mom mišljenju jedan od najkvalitetnije urađenih sajtova na domaćem webu. Svaka čast momci.

Bilo je tu još kvalitetnih sajtova, da ne pominjem RTS i Politiku. Na DIDS-u su se pojavili i neki domaći blogeri, a ovom prilikom bih se zahvalio Aleksandri Petrovski(@alex5rovski) na preporuci.

dids2

Organizacija

Moram da pohvalim ekipu iz RNIDS-a na organizaciji. Organizacija je bila na svetskom nivou. Pre ovoga sam bio na RSNOG konferenciji, ali DIDS je dosta ozbiljnije organizovan, što ne znači da RSNOG neće ///pozz Slobo/// :). Kvalitetni gosti, sadržaji, ekipa, twit-wall i kvalitetan wifi, to se stvarno retko viđa na konferencijama.

DDoS anegdota

Verovali ili ne, neko ko je pratio konferenciju, platio je DDoS napad na sajtove konferencije, ne bi li „kontrirao“ panel bezbedno :). DDoS je već odavno postao komercijala, samo je pitanje obima napada, manji sajtovi se lako mogu ugušiti. Uglavnom, RNIDS svoje sajtove hostuje na kvalitetnim mestima i ovaj napad je brzo eliminisan, a sajt je ubrzo postao vidljiv, bar za posetioce iz Srbije.

Gde smo tu mi

Upoznao sam domaću web scenu, zapratio domaće „web face“, od nekih i bio zapraćen, dopunio bookmark novim sajtovima. Ova konferencija me je naterala da razmislim o nekim sledećim koracima za razvoj sajta. Do sada je u pitanju bilo neko naše slobodno vreme, hobi i nista dalje od toga. Uskoro planiramo da kontaktiramo neke relevantne IT kompanije sa kojima bismo napravili saradnju, otvaranje YouTube kanala…
Podzdrav do sledeće konferencije!

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top