Home / Networking / Optimizacija MTU-a

Optimizacija MTU-a

Problemi:

  • Internet u globalu radi, ne možete da otvarate pojedine stranice
  • Pojedine stranice (najčešće pune flash sadržaja) se otvaraju jako sporo/delimično
  • Najčešće pogođeni sajtovi ovim problemom: bbc, facebook, microsoft, blic, b92….
Prvi limiter veličine MTU-a je ISP preko kog imate pristup internetu. Ovde ne možete ništa da uradite. Sledeći limiter je modem/ruter. Ako ne znate tačnu veličinu MTU-a definisanu sa strane ISP-a, u podešavanjima ostavite default vrednost (0 means default)
A sada WIN:
  1. ući u CMD
  2. ping naziv_sajta –f -l 1472 (ovo verovatno neće proći, jer je 1472b+28b ICMP + IP headera = 1500B)
  3. ako output daje info da „Packet needs to be fragmented but DF set.“ vrednost sa 1472 spuštajte za po 10 sve dok ne dobijete „reply from ….“
  4. kada prvi put dobijete „reply from …“ informaciju, podižite vrednost za po 1b dok opet ne dođete do toga da vam se javi poruka „Packet needs to be fragmented but DF set.“
  5. Vrednost koja je bila neposredno pre ponovne pojave ove informacije je ona prava. Na nju treba dodati i još 28b ICMP+IP headera i to je vrednost koju treba definisati kao MTU.
  6. Otvoriti registry editor (start – run – upisati regedit i kliknuti na OK)
  7. Redom otvarati sledeću putanju : HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\
  8. Ukoliko postoji više interface-a, potražiti onaj koji ima upisane IP adrese (zaboravih ranije da navedem da je potrebno da mrežna kartica bude ručno popunjena)  Primer:Kada pronađete odgovarajući interface, na prazan prostor kliknuti desnim klikom, označiti new, zatim DWORDvalue, i dati joj ime MTU. Dvoklikom „ući“ u ovaj fajl, sa desne strane, u grupi BASE odabrati za vrednost decimal, a u polje value sa leve strane upisati vrednost MTU-a dobijenu po navedenoj formuli. i kliknuti na OK. Nakon ovoga obavezno je restartovati računar kako bi promena postala validna.
    Kada pronađete odgovarajući interface, na prazan prostor kliknuti desnim klikom, označiti new, zatim DWORDvalue, i dati joj ime MTU. Dvoklikom „ući“ u ovaj fajl, sa desne strane, u grupi BASE odabrati za vrednost decimal, a u polje value sa leve strane upisati vrednost MTU-a dobijenu po navedenoj formuli. i kliknuti na OK. Nakon ovoga obavezno je restartovati računar kako bi promena postala validna.Ovo već spada u onu „advanced-level-fine-tuning“ kategoriju. Da ne davim mnogo sa tehničkim detaljima, tipa šta je to i zašto je to baš tako, gledaću da uprostim.

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top