Home / Networking / MikroTik wAP predstavljanje

MikroTik wAP predstavljanje

MikroTik je nedavno predstavio wAP a ja sam dobio ovaj uređaj na nedavno održanom MUM-u. U pitanju je mali vodootporni access point uređaj, koji je projektovan za motražu na zid, plafon ili na šipku. Kako bi se bolje uklopio u enterijer ili eksterijer, dolazi u dve boje.

wAP Access Point wAP black

Novi AP od MikroTika

U pitanju je novi uređaj, koji je na neki način naslednik cAP modela, koji se po mom mišljenju nije najbolje pokazao, pre svega zbog slabih tehničkih karakteristika. Ovo je drugi uređaj ovog tipa i naravno da očekujemo poboljšanje, ali to i dalje nije onako kako bi to MikroTik  mogao.

wAP MikroTik access point

Zaštita donjeg poklopca

Pošto je ovo uređaj koji može da ide spolja, očekuje se i njegova montaža na javnim mestima, u paketu dolazi i specijani „odvijač“ i pomoću njega se otvara donji deo uređaja. Na ovaj način, ovaj AP se malo teže skida/onesposobljuje 🙂 Nisam do sada sretao ovako nesto kod MT uređaja.

wAP MikroTik access point (4)

U samom pakovanju dolazi sve što je potrebno pa i navedeni „odvijač.

wAP MikroTik access point (6)

Standardno svaki AP dolazi sa POE in podrškom, a ovaj AP će prihvatiti 24V ali takođe i 48V sa POE switch-a.

wAP MikroTik access point (8)

Novi 2×2 radio

Ono što se u suštini razlikuje od cAP modela je upravo 2×2 MIMO radio, po čemu ovaj uređaj bukvalno duplira kapacitet u odnosu na cAP. Ovo nije dual band uređaj, postoji samo kartica na @2.4GHz i to srednje snage 22dBi. To u suštini i nije prevelika zamerka, pošto je uređaj jeftin i ideja iza svega ovoga je da on bude deo ćelijskog sistema i član CAPsMAN wireless kontrolera, gde se kontroliše po 10 ovakvih uređaja. MikroTik je već predtavio reviziju ovog modela sa dodatnim radiom na 5GHz.

wAP MikroTik access point (3)

Tehničke karakteristike

Details
Product code RBwAP2nD
CPU nominal frequency 650 MHz
CPU core count 1
Size of RAM 64 MB
10/100 Ethernet ports 1
Wireless standards 802.11b/g/n
Wireless chip model QCA9533
Power Jack 1
Supported input voltage 11 V – 57 V
PoE in 802.3at
Operating temperature range -40C to +70C
License level 4
Antenna gain DBI 2
CPU QCA9533
Max Power consumption 4W
Number of chains 2
Storage type FLASH
Storage size 16 MB
Suggested price $45

Novi mogućnosti koje donosi ovaj AP

Sa wAP-om MikroTik je predstavio novi wireless-rep paket koje donosi po mojoj proceni jako lepe mogućnosti, nabrojaću samo neke…

  • wireless repeater mode – konačno je MikroTik ponudio nešto što već odavno postoji kod drugih kompanija. Jedan radio će moći i da prima i da emituje wifi signal, uz napomenu da je protok u ovoj konfiguraciji sigurno duplo manji, a moguće i više od toga.
  • wireless background scan – konačno mogućnost da se sa klijenta pusti sken, a da se ne „odsečete“ sa uređaja. Ovako nešto Ubiquiti je rešio davnih dana.
  • wireless scan results to file – nakon skena, rezultati će biti snimljeni u fajl, koji ćete kasnije moći da analizirate na miru – jako fino.
  • step feature for the scan list – auuu koliko je to MikroTik iskomplikovao, rad sa sken listama se menjao iz verzije u verziju, a sada svemu tome dolazi kraj. Udarite recimo range 5000-6000:20 i zdravo 🙂

wAP MikroTik access point (9)
MikroTik wAP cena

Preporučena cena je $45, što je u suštini pristupačna cena, kada se uzme sa jedne strane skromni radio, ali sa druge strane, širok spektar primene ovog AP-a, koji može biti i kućni ruter zbog moćnog Router OS-a.

wAP MikroTik access point (7)

Bandwidth test

Kako bih prikazao koliku brzinu može da ostvari ovaj AP, prikazaću vam rezultate merenja. Svi testovi su half duplex i udp protokol zbog jednostavnijeg lab okruženja.

Realna primena

U nekoj realnoj primeni, gde je signal prošao kroz jedan/dva zida i gde postoji određeno ometanje. Koristio sam 20MHz širinu kanala, kako bih našao neki kanal koji se manje ometa i kako bih imao bolji kvalitet signala. Ovo je recimo primena kod stambenih zgrada, skeniranje etra, naći što manje zagušen kanal, i proboj signala kroz jedan zid.

brizina wAP

Na slici se može videti srednja jačina signala i srednji kvalitet signala, u pikovima se dodirne 50Mbit-a, ali po grafiku se vidi da je to jako nestabilno i u ovom scenariju neki maksimum na koji treba da računate je 35-40Mbita protoka.

Lab scenario – AP i klijent u istoj sobi.

Prvi deo je test između hAP lite-a koji je AP i wAP-a koji je klijent, 2x2MIMO konekcija @20Mhz širina kanala, data rate ~150Mbps. Signal i kvalitet veze su odlični.

brizina wAP lab 20

Ovo je neka situacija gde na 20Mhz širini kanala može da se popuni fast ethernet port.

Lab scenario –  izvlačenje maksimuma hAP lite i wAP

Kad smo već tu zašto ne bismo videli koliko može da izbaci wAP protoka u ovom skoro pa idealnim uslovima. Podižem širinu kanala na 40MHz i dobijamo…

brizina wAP lab 40

Dobijamo data rate 300Mbps i izvlačimo 240Mbit-a. Nije loše i to je otprilike i maksimum za 802.11n standard u ovoj konfiguraciji.

Zaključak

Ovo je definitivno napredak i nadzire se smer gde MikroTik otprilike ide. Ideja je da sa korporativnog tržišta polako uđu i u kuće korisnika i prigrabe deo tržišta koje driži TP-Link, Asus…
wAP je definitivno korak napred u odnosu na cAP, a kako stvari stoje, uskoro će se pojaviti novi AP-ovi sa dual radiom, gde će se drastično povećati kapacitet, a sve to uporedo sa razvojem CAPsMAN-a prestavlja low cost rešenje koje fali na tržištu kao što je naše. Kompletan wireless controller sistem je sada moguće napraviti za 10x manje para u odnosu na Cisco, Meraki, Ruckus … pa i Ubiquiti. Na nedavno održanom MUM-u  u Sloveniji, predstavljen je model hAP ac(6 antena) , koji je i bio AP za posetioce, uskoro očekujem da će se pojaviti i „premium“ AP-ovi od strane MikroTik-a sa ovakvim radiom. Ovaj uređaj i nije nešto inovativan kada se pogleda da smo u 2016. godini, gde su kućni ruteri već „tri band“, ali kod nas realno još uvek je mnogo malo ac uređaja, pa ovo i nije toliko loše. Po meni skroz korektan AP, za „zavisnici“ interneta pomoću ovog AP-a, mogu lepo da pokriju neku terasu ili baštu i učine surfovanje u prirodi jednako kvalitetnim 🙂

Za one što vole slike, pogledajte hi-res galeriju

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.

3 comments

  1. U maju (ove godine 2016) je predstavljen wap ac (RBwAPG-5HacT2HnD) , kosta oko 65-70 evra + porez + shipping, .. realisticne performanse su oko 300 mbps u istoj sobi sa 2×2 laptop-om, i oko 450-500mbps sa 3×3 laptop-om (macbook pro).
    http://download2.mikrotik.com/news/news_72.pdf

    • Znam, ovaj wAP sam dobio na MUM-u, a i tada su već u sali koristili wAP ac. Kad mi dodje pod ruke hAP AC on je 3x3ac, pa kad se uparim sa rMBP koji ima Broadcom BCM4360 5G Wi-Fi 3-Stream 802.11ac karticu, mora biti ozbiljna brzina, napisacu članak. Pozdrav!

      • Iz daleka, mislim da su hAP ac i wAP ac veoma slični uređaji u smislu da izgleda da važi formula:
        hAP ac ≈ wAP ac + RB260GSP
        kako po ceni, tako i (manje više) po funkcionalnosti.

        Pitam se kako se odlučiti u određenoj situaciji, da li su bolji odvojeni uređaji (nadogradivost), a u kojim situacijama ima više smisla koristiti integrisane uređaje (jednostavnost)?

        Lično, sredinom aprila sam podesio kod kuće 2x hAP ac i veoma sam zadovoljan. Osim što nisam imao ranije iskustva sa Mikrotik RouterOS-om i VLAN i CAPsMAN podešavanja u u RouterOS-u me i dalje donekle zbunjuju — navići ću se.
        A onda me je prijatelj, takođe entuzijasta za mreže, preko ovog vikenda pitao šta mislim o wAP ac, i sad na kraju ni on ni ja nismo sigurni koja od dve varijante (odvojeno ili integrisano) je bolja? Da li postoji način da se odlučimo?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top