Home / Networking / TP-Link prvi na svetu predstavio 802.11ad ruter

TP-Link prvi na svetu predstavio 802.11ad ruter

TP-Link je na CES-u – najvećem sajmu potrošačke elektronike na svetu, koiji se održava u Las Vegasu, prestavio TP-Link Talon AD7200. Ovaj ruter je prvi wireless router na svetu koji koristi novi 802.11ad standard.

tp link talion top

 

Šta je 802.11ad?

To je novi WiFi standard koji radi na 60GHz! Da da, u pitanju je microwave u kući (57GHz-66GHz) :). Kao što je poznato, veća frekvencija = veća brzina, ali to takođe ima i neke negativne strane, a to su da visoka frekvencija zahteva perfektnu optičku vidljivost i pokriva malu distancu. U prevodu, visokofrekventni signal znatno više slabi u odnosu na standradne 2.4 i 5Ghz opsege, pa tako zaboravite na 802.11ad i prepreke 🙂 Ovaj standard je dizajniran da se vaši uređaji nalaze u istoj sobi, tj da imaju direktnu optičku vidljivost i kao rezultat toga dobijate neverovatne brzine prenosa od 4600Mbps.

Na ovom modelu nisu izostavljeni ni 2.4 i 5GHz opsezi, pa tako sama oznaka 7200 označava ukupan protok kada se saberu sva tri benda koji iznosi 7200Mbps… ovo nikada nećete ostvariti 🙂

Zaključak

Jako atraktivan dizajn i ukupno 8 antena koje su specijalno dizajnirane. Nismo rekli da ovaj model poseduje gigabitne ethernet portove i dva USB3.0 porta i verovatno neku zver od  dual core procesora na 1Ghz. Ovaj model može dobro da posluži za striming UHD ili 4K video materijala bežično, a pored toga sigurno da će dobro obavljati i sve ostale funkcije. Trenutno ne postoje 802.11ad klijentski uređaji, ali očekujemo da će se pojaviti u 2016. Trenutno je samo Acer predstavio hi end laptop sa ad karticom. Ovaj uređaj će se prodavati sa startnom cenom od $500.

 

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top