Home / Internet / FTTH testiranje i speedtest 500/500Mbit-a

FTTH testiranje i speedtest 500/500Mbit-a

FTTH – Fiber To The Home

Evo jednog kratkog članka sa video prilogom. U pitanju je testiranje EPON platforme, odnosno krajnjeg CPE uređaja. Ideja je isporučiti korisniku Triple Play uslugu (internet, tv, telefon) visokog kvaliteta. Pored toga, treba smanjiti i broj hopova do Google Servisa kao što su YouTube, Google Drive, Google Photos, Gmail…

Poznato je da je 70-80% saobraćaja upravo YouTube i ostali video sadržaji na internetu, samim tim, potrebno je obezbediti kvalitetan User Expirience do samog korisnika. Potrebno je obezbediti što je manje moguće hopova od korisničkog uređaja do Google Cache Servera koji se nalazi u data centru internet provajdera. U ovom slučaju, GGC je na 3. hopu, što garantuje dobar rezultat.

Fiber To The Home

Šta će mi optika?

Kada kao pristupnu mrezu imate optički kabal, mogućnosti su gotovo neograničene, što nije slučaj sa tehnologijama gde se za prenos koristi koaksijalni kabal ili parica. Celom trasom imate optiku, a samim tim i zagarantovano mali odaziv i veliku brzinu. Na lan strani je Gigabit Ethenet i 802.11N wireless adapter u MIMO konfiguraciji – 300Mbit-a, kako bi se i preko wifi-a mogla isporučiti dobra brzina.

fiber to the home - opticki internet

Video Test

Subscribe/Prijava na naš YouTube kanal, stalno objavljujemo zanimljive snimke

AKO ZELITE DA BUDETE U TOKU –  Lajkujte našu FB Stranicu

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.

11 comments

  1. Марко Гајић

    Kako je moguce povezati se na ovaj net?

  2. Poštovani,
    zivim u Subotici u zgradi na 4 spratu.zgrada je stara oko 30 god.centrala se od mog stana nalazi na 84 m.skoro sam sklopio ugovor sa telekomom i uzeo sam box net 50.nemam tu brzinu i interesuje me da li je problem u postojecim plavo belim paricama na relaciji zgrada moj stan i da li dobijam na kvalitetu veze ako od mog stana pa do ormana koji se nalazi u zgradi sprovedem novi kabl i koji preporucujete?

  3. Postovani Milose, da li postoji opcija da se pristup internetu odradi preko drugog provajdera, obzirom da sam trenutno na Mega Box paketu Telekoma Srbije, tj imam optiku do stana. Hvala unapred

  4. Koji provajder omogucava FTTH u Srbiji? Secam se Targo Telekoma ali mislim da su oni davali samo do 120mbps

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top