Home / Networking / TP-Link Access Point TL-WA500G #flashback

TP-Link Access Point TL-WA500G #flashback

Preturajući po starim stvarima naleto sam na TP-Link Access Point TL-WA500G koji je nekada bio zver! Do pre par godina me je verno služio a njegov zamenik je bio TD-W8960N, koji je u odnosu na njega ponudio N-Standard 2x2MIMO – 300Mbps 🙂

TP Link Access Point  TL-WA500G

Tehničke karakteristike

  • 54Mbps Wireless speed for basic Internet applications
  • Supports WDS, supports AP/AP Client/Repeater/Bridge/Multi-Bridge mode
  • Adopts 2x to 3x eXtended Range™ technology
  • Up to 30 meters (100 feet) of flexible deployment with included Power over Ethernet Injector

Od gore navedenih karakteristika, te davne 2009. godine, egzotika je bila Repeater mod, eXtended Range™ i meni ključni POE – Power over Ethernet Injector.

Kako radi danas?

Nije loš, ali ga je pregazilo vreme i razvoj broadband-a. Trenutno kući posedujem broadband 40/2.5Mbit-a i ovaj Access Point ne može da izbaci više od 20Mbit-a – 802.11g u 1×1 konfiguraciji daje maksimalni rate od 54Mbit-a 🙂 Da bih izvukao svih 40 mega, potreban mi je definitivno N standard, poželjno sa dual pole/2x2MIMO/dve antene. Trenutno sam na konfiguraciji MikroTik RB951 + Mikrotik hAP lite (RB941) koji emituju isti SSID i pomoću kojih imam omogućen wireless roaming. Oba uređaja su kontrolisana od strane CAPsMANv2. Ovaj stari AP i danas može da posluži zbog POE podrške, gde je moguće idealno pozicionirati uređaj, zbog napajanja koje ide kroz ethernet kabal.

TP Link Access Point front

Ne podržava DD-WRT

Palo mi je na pamet da ubaci dd-wrt, ali ovaj model na žalost nije podržan. Ako neko ima info da li postoji OpenWRT ili neki drugi third-party firmware za njega, neka javi.

Utisak

Nije loše vratiti se unazad, nekad je ovo bio overkill za moj prvi broadband internet pristup – ADSL konekcija 128/64k. Tada sam razmišljao kako je to surfovati brzinom od 1Mbit 🙂 Web se promenio, nisu više isti sadržaji, nisu više isti trendovi, brzina interneta je dovoljna i za 4K YouTube video, a da li je hardware… Izgleda je vreme da menjam PC, pošto interneta imam i više nego što mi je potrebno. Surfuje se istom brzinom i sa 10 i sa 100Mbit-a, samo ljudi više ne žele/nemaju vremena da mnogo čitaju… Daj kvalitetne slike i HD video… zato neću više da smaram… Pozzz

Galerija

 

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top