Home / Networking / Upgrade MikroTik-a na 3 načina

Upgrade MikroTik-a na 3 načina

Upgrade MikroTik-a je nešto što je uobičajeno i što treba da se zna. Novija verzija softvera ispravlja dosta bagova, povećava preformanse i dodaje nove mogućnosti vašem uređaju. U ovom video tutorijalu, objasinćemo kako najlakše da upgrade-ujete MikroTik na tri načina. Tu postoje i neke stvari na koje treba obratiti pažnju, gde je moguće i zabagovati/brick-ovati uređaj.

Upgrade MikroTik-a – Prvi Način

Ovo je najlakši način. Pristupite vašem MikroTik-u preko Winbox aplikacije. Za početak u zaglavlju treba da pogeldate/pronađete sledeće stvari:

  • Model uređaja – RB750GL
  • Aktuelnu verziju softvera – v6.19
  • Arhitekturu uređaja – mipsbe
  • Komandom iz terminala  system routerboard print, potrebno je pogledati da li je moguće upgrade-ovati firmware

Ove stvari su ključne i potrebne su nam za bilo koju dalju akciju/pomoć. Uvek se postavlja pitanje a koja je verzija softvera?! 🙂

Sam proces je vrlo jednostavan. Pristupite uređaju preko winbox-a, idete sa system pa na packages. Nakon toga, kliknete na Check for Updates. Ako postoji nova verzija pojavice se Download and Upgrade. Nakon toga, bukvalno sačekate par minuta i to je to. Pogledajte sliku.Upgrade MikroTik-a

Upgrade MikroTik-a – Drugi Način

Drugi način Ugrade-a Mikrotik-a je manuelna metoda koju lično preferiram. Prvo je potrebno otići na mikrotik download sekciju i preuzeti paket. Nakon toga, pristupiti uređaju preko winbox-a i drag and drop metodom prebaciti fajl u root direktorijum MikroTik-a. Nakon toga, potrebno je rebutovati mikrotik – System – Reboot. Ili iz Terminala: system reboot.

Posle reboot-a mikrotik će se probuditi sa novom verzijom softvera. Posle ovoga je potrebno proveriti da li je moguće ugrade-ovati i firmware. Za to se koristi set komandi iz terminala:

  • system routerboard print
  • system routerboard upgrade
  • system reboot

Upgrade MikroTik-a – Treći Način

Treći način je isti kao i dugi, ali se razlikuje po načinu na koji se uploaduje paket na sam uređaj. Nekada se dešava da se zaglupi transfer fajla preko winbox-a, pa je lepo znati šta činiti u tim situacijama. Fajlove možete da uploadujete i preko ftp-a. Pre nego što krenete u tu avanturu potrebno je proveriti da li je aktivan servis FTP na samom routerboard-u. IP – Services i tu treba da je enejblovan FTP. Pomoću nekog FTP klijenta ili samog windows explorera moguće je konektovati se na MT i posle toga bukvalno kopirati paket u root Mikrotik-a. Dolazimo do iste tačke kao i u drugoj metodi. Ovaj transfer je brži od transfera preko winbox-a, ali zahteva IP konektivnost – IP adresu. Ne preporučujemo upgrade sa verzije 3 na verziju 6 direktno, već postepeno. Ako biste ovo uradili verovatno bi ste se „odsekli“, tj router bi se zaglupeo/brickovao. Ukoliko idete sa verzije 3 na verziju 6, preporučujemo sledeću metodu.

  • Sa verzije 3 na 4.17 pa upgrade fw
  • Sa v4.17 na v5.26 pa upgrade fw
  • Sa v5.26 na 6.20 pa upgrade fw.
  • Ukupno 6 puta treba da se rebootuje uređaj 🙂

Video demonstracija Upgrade-a MikroTik-a

Za kraj pogledajte i video, ako vam nešto ne bude bilo jasno. Pozz.

(P.S. Bio sam bolestan kad se snimao klip i mikrofon ima problem)

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.

3 comments

  1. pozdrav, imam mikrotikov ruter 411R, koji je verzije 3.10, kako je moguce postaviti jacu verziju makar tu tipa 4.17? nabavio sam karticu R52n-M ali nju mikrotik ne vidi, mozda je u pitanju stari ruterOS?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top