Home / Internet / Nove usluge koje uskoro stižu

Nove usluge koje uskoro stižu

Jedan od providera sprema par novina. Informacije su za sada nezvanične, a kada budu javno predstavljene postavićemo linkove ka samim uslugama. O čemu se zapravo radi?

Pa da počnemo od privatnih( fizičkih) lica.

Managed security – sigurnost bez ikakvog software-a na računaru korisnika. Sav saobraćaj( korisnicima koji se odluče za ovu uslugu) biti rutiran kroz security rešenje koje ima više različitih komponenti:

  • Web/URL filtering – Zasigurno komponenta koja će privući najviše pažnje. Blokiranje određenih „kategorija“(social networking, hacking, pornography,gambling…) na internetu, po predefinisanim polisama i/ili definisanim od strane korisnika. Korisno da zaštite decu od neželjenog sadržaja. SSL inspection takođe je uključen u komponentu.
  •  App blocking – Blokiranje aplikacija po nameni ( P2P,VoIP…)
  • Adblocking – blokiranje pop-upa reklamnog karaktera
  • AV, anti-malware, anti-phishing : Saobraćaj se čekira(DPI) pre nego što signe do računara korisnika, pa su i šanse za „zarazu“ znatno manje
  • Izveštaji (globalni, po useru…)

Posebno zanimljiva stvar je administracija, koja će biti dostupna putem portala, tako da krajnjem korisniku nije portebno nikakvo security znanje kako bi dobio adekvatnu zaštitu. Sva podešavanja su bukvalno na nivou check-box  polja. Sama usluga nudi mogućnost kreiranja više podnaloga, pa za svakog člana porodice možete postaviti različita pravila. Autetifikacija korisnika se zahteva od korisnika neposredno nakon pokretanja browsera, na osnovu koje se dalje primenjuju polise.

Kakav je konkretno benefit korišćenja ove usluge? Kao najveći benefit vidim rasterećivanje računara jer nema potrebe za instalacijom AV software-a, filtriranje saobraćaja pre nego što stigne do računara, kontrola. Koliko je ovo pogodno za fizička lica, toliko je pogodno i za pravna lica. SME segment će uštedeti na licencama za AV, ograničiće rasipanje resursa ( blokiranje torrenata, facebook-a,file sharing sajtova) kako mrežnih tako i kadrovskih. Enterprise korisnici imaju mogućnst integracije svog AD-a, tj da se svaki user iz aktivnog direktorijuma autentifikuje sa domenskim kredencijalima, i na osnovu toga, dodeljuju adekvatne polise.

 

Za poslovne korisnike zanimljivost su virutelni serveri, koji će biti dostupni ili na privatnom ili/i na javnom adresnom opsegu. Standardno klasificiranje servisa je na IaaS,PaaS,SaaS, sa tim što za sad SaaS podrazumeva samo MS Office varijantu, dok je u planu proširenje liste dostupnih software-a . Server je moguće zakupiti na određene vremenske intervale koji nisu predefinisani ( bukvalno koliko Vam treba – 1dan pa na više).  Serverske komponente se mogu menjati ( procesorska snaga, radna memorija i prostor na disku).

Za obe usluge koristi se oprema proverenih proizvođača, a o tome više informacija kada usluge pređu u komercijalnu fazu.

About Dejan

Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. - 9+ godina iskustva u IT-u ( ISP, Enterprise) - Trenutno radim u mladoj perspektivnoj firmi koja nudi kompletna rešenja krajnjim korisnicima - Veliki broj kurseva iz raznih oblasti ( Routing&switching, Security,MDM, Cloud, F-Secure, CEH) - "Svi smo se našli pred problemom koji nam je neko drugi rešio. Pitanje je samo koliko brzo naiđeš na nekog ko je voljan da ti pomogne." - Ponosni otac 2 dečaka

One comment

  1. Wow, fantastic weblog format! How long have you been blogging for?
    you make blogging glance easy. The whole glance of your web site
    is excellent, as well as the content material! You can see
    similar here sklep online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top