Home / Internet / PPPoE Protokol

PPPoE Protokol

Kod većine domaćih DSL ISP-ova autentifikacija se vrši korišćenjem upravo ovog protokola a na osnovu username/password kombinacije koja je dodeljena od samog ISP-a. Standardna konfiguracija ISP-a izgleda približno ovako:

 

xDSL modemi su u suštini veoma jednostavni ethernet bridge-ovi čija je primarna uloga spajanja udaljenih lokacija sa pristupnim uređajima (DSLAM) u centrali telekomunikacionog provajdera. Kako bi lakše upravljali xDSL nalozima i primenom svoje postojeće tehnologije, ISP-ovi često „tuneliraju“ PPP preko ovakvog ethernet linka.

 

PPPoE ima 2 faze:

 

  • PPPoE discovery
  • PPPoE session

U PPPoE discovery fazi korisnikov računar ili modem/ruter otkrivaju MAC adresu pristupnog uređaja voljnog da pruži servis i uspostavlja PPPoE tunel. U drugoj fazi klijent i DSLAM razmenjuju običan PPP saobraćaj između sebe, odnosno po fazama to izgleda ovako:

Objašnjenje:

Klijent prvo broadcast-uje PADI(Pppoe Active Discovery Initiation) paket, kojim se oglašava sa zahtevom za uspostavljanje usluge, a server koji može/hoće da mu pruži traženu uslugu odgovara sa PADO (Pppoe Active Discovery Offer) paketom, koji sadrži ime servera, uslugu koju je PADI paket definisao kao i sve dedatne usluge koje server može da pruži. Klijent bira jedan od servera na osnovu PADO odgovora, i šalje mu PADR (Pppoe Active Discovery Request) kojim ponovo definiše uslugu koju traži. Ako je ovakva usluga prihvatljiva serveru, on odgovara sa PADS (Pppoe Active Discovery Session-confirmation) paketom.PADS paket sadrži naziv usluge oko koje su se klijent i server dogovorili, i dodeljuje ID sesije.

 

Od tog trenutka tunel je uspostavljen i PPP započinje svoju LCP fazu (Link Control Protocol). Kada klijent i server završe sa korišćenjem tunela, jedna strana šalje PADT (Pppoe Active Discovery Terminate) paket. Ovaj paket raskida sesiju, i tunel pada.

About Dejan

Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. - 9+ godina iskustva u IT-u ( ISP, Enterprise) - Trenutno radim u mladoj perspektivnoj firmi koja nudi kompletna rešenja krajnjim korisnicima - Veliki broj kurseva iz raznih oblasti ( Routing&switching, Security,MDM, Cloud, F-Secure, CEH) - "Svi smo se našli pred problemom koji nam je neko drugi rešio. Pitanje je samo koliko brzo naiđeš na nekog ko je voljan da ti pomogne." - Ponosni otac 2 dečaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top