Home / Internet / Torenti pod budnim okom a i vi sa njima

Torenti pod budnim okom a i vi sa njima

Da li je neko od vas čuo za skraćenicu aP2P? Da li znate da po svetu postoje firme kojima je definicija poslovanja praćenje ko šta skida po netu peer to peer programima? Kako god, sada znate… Da li možete da se zaštitite od toga 100%? Ne možete. Da li možete da smanjite šanse da vas provale na prvu loptu? Možete. Kako? Prva varijanta je nekorektna, a podrazumeva potpunu zabranu dolaznog saobraćaja. Ako bi se svi poveli ovom logikom, došli bi smo do toga da ni jedan fajl ne bi nikada bio download-ovan jer niko ne dozvoljava da sa njegovog računara povuče fajl/deo fajla. Ovaj scenario otpisujemo.

Druga varijanta je da pratite dolazne konekcije i  da se bavite proverama korisnika po korisnika koji uspostavljaju konekciju ka vama. Gledano na broj konekcija kada su popularniji torrent fajlovi u pitanju, morali bi biti ili veoma brzi ili na lokalnom računaru posedovati  celu bazu RIPE-a npr.

Neko pametan se setio i počeo da ovakve slučajeve prijavljuje on-line komuni i pravi liste. Naravno ove liste nisu potpuno tačne ( sadrže neke adresne opsege koji nisu problematični, kao što i ne sadrže neke adrese koje bi možda trebalo…) ali ipak vam daju kakvu takvu bazu za početak. Prosto rečeno i kilava zaštita je bolja od nikakve zaštite.

Liste se nalaze na https://iblocklist.com/lists.php

E, sad, neko pametan je rešio da vam skrati životne muke i da umesto na firewall-u pravite access liste, instalirate program koji sve ove liste ima u sebi i sve pripadajuće IP adrese blokira. Program je nazvan PeerBlock i free je za download.

 

About Dejan

Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. - 9+ godina iskustva u IT-u ( ISP, Enterprise) - Trenutno radim u mladoj perspektivnoj firmi koja nudi kompletna rešenja krajnjim korisnicima - Veliki broj kurseva iz raznih oblasti ( Routing&switching, Security,MDM, Cloud, F-Secure, CEH) - "Svi smo se našli pred problemom koji nam je neko drugi rešio. Pitanje je samo koliko brzo naiđeš na nekog ko je voljan da ti pomogne." - Ponosni otac 2 dečaka

3 comments

  1. Samo se trudite da obasnjavate „narodnim“ prostim jezikom. Ne dozvolite da vas struka ponese.
    Make it simple!

    Sve najbolje i ne zamerite na mnogo komentara!

  2. Dopustite mi da kazem kako je uistinu olaksanje pronaci nekoga na netu ko zaista zna ono o cemu pise Vasi clanci su najbolji i vi odista znate prenijeti i osvijetliti problem . Puno posjetilaca bi treba da cita vase tekstove i da prati vasu pricu . Jasno mi je zasto drzite popularnost u svojoj oblasti. Nemojte prestati. Vas vijerni fun.P.S. Vec sam vas podijelio poznanicima na twiteru . Sve najbolje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top