Home / Internet / Najbezbolniji način da se rešite virusa

Najbezbolniji način da se rešite virusa

ComboFix (2)

Skoro svima se desilo da na ovaj ili onaj način zaraze sopstveni računar. Neko to prepozna ranije neko kasnije, ali činjenica je da se svako barem jednom morao da „čisti“ računar od istih. Najčešće AV programi blokiraju dobar deo virusa ( one koje prepoznaju ), ali neretko neke od novih virusa još uvek ne prepoznaju. Nakon update-a definicija AV prepozna da je računar zaražen, i kada završite skeniranje AV vam prosto kaže da ne može da odstrani virus. U ovakvim situacijama ili ćete mu reći da obriše fajl koji je zaražen ( što dalje znači da ako je sistemski fajl „pada“ ceo WIN) ili ćete jednostavno reinstalirati Windows bez pokušaja da se „izvučete“ bez obaranja sistema.

Combofix

E, baš za ovakve situacije postoji rešenje. Naziv mu je COMBOFIX i odlična je varijanta kada vam AV zakaže. Proverava gomilu stvari na računaru ( sistemske file-ove, drivere, registry entry-je…) a kompletnu reparaciju sistemskih fajlova odrađuje preko recovery konzole samog Microsofta. Iako sam programčić nema interesantan interface ( sve je u CLI-ju) po završenom postupku daje interesantan log u kom možete pogledati gomilu geek informacija ( ili ga možete samo zatvoriti ukoliko ne pripadate ovoj grupi korisnika 🙂 ).

Program kao i uputstvo možete preuzeti ovde.

About Dejan

Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. - 9+ godina iskustva u IT-u ( ISP, Enterprise) - Trenutno radim u mladoj perspektivnoj firmi koja nudi kompletna rešenja krajnjim korisnicima - Veliki broj kurseva iz raznih oblasti ( Routing&switching, Security,MDM, Cloud, F-Secure, CEH) - "Svi smo se našli pred problemom koji nam je neko drugi rešio. Pitanje je samo koliko brzo naiđeš na nekog ko je voljan da ti pomogne." - Ponosni otac 2 dečaka

2 comments

  1. u pravu si brate ja koristim za sada LXLE 14.04 odlican je probao sam vise njih ma zakon instalacija za desetak minuta i sve radi:)

  2. Najbezbednije je instalirati Gentoo linux, i ne razmisljati uopste o virusima. Mada moze i neki drugi distro, ali Gentoo je jedini koji ce se 100% prilagoditi kako vi zelite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top