Home / Tutorijali / ADSL Kalkulator – Izmerite maksimalnu brzinu koju može da ostvari Vaša ADSL linija

ADSL Kalkulator – Izmerite maksimalnu brzinu koju može da ostvari Vaša ADSL linija

Poznato je da se ADSL servis isporučuje preko telefonske linije. U zavisnosti od udaljenosti od telefonske centrale, gde je smešten DSLAM, svaka telefonska linija ima određene parametre. Pošto će uskoro postojati samo tri ADSL paketa 5,10 i 20Mbit-a, ovo će biti vrlo zanimljivo, pošto su generalno u Srbiji linije jako loše i neće svi moći da imaju navedene brzine. Upravo zato postoji ova tema, da biste mogli da saznate koliku brzinu možete da ostvarite na Vašoj liniji. Ispratite uputsvo.

DSL parametri na ADSL2+ modemu

DSL parametri na ADSL2+ modemu

Attenuation (slabljenje)

Ova vrednost, izražena u decibelima, predstavlja slabljenje signala na Vašoj DSL liniji. Ukoliko je linija u dobrom stanju, ako su svi kablovi ispravni, dakle, u idealnim uslovima slabljenje iznosi 13,81 db/km, samim tim, moguće je približno izračunati koliko je modem udaljen od telefonske centrale, odnosno DSLAM uređaja, koji generiše taj signal. Poželjno je da ova vrednost bude što manja. Ako ova vrednost pređe 40db, mogući su problemi, koji su izraženi gubitkom paketa, pucanje veze… Ovu vrednost možemo da popravimo proverom kućne instalacije, sto će biti obrađeno u jednoj od sledećih tema.

Data Rate (linijska brzina)

Ova vrednost predstavlja brzinu u kilobitima po sekundi (kbps). DSL veza funkcioniše po principu sinhronizacije, a modem na slici iznad se sinhronizovao na 4Mbit-a / 0,5Mbita. To je vrednost koja je konfigurisana na DSLAM uređaju koji se nalazi u telefonskoj centrali ili na isturenom stepenu.

SNR Margin (margina)

Signal to Noise Ratio predstavlja odnos korisnog signala i šuma. Kako se linijska brzina povećava, tako SNR opada. Da bi ADSL funkcionisao, najmanja vrednost za SNR je 6db. Poželjno je da ova vrednost bude što veća. Ukoliko se na DSLAM-u konfiguriše port na 20Mbit-a, a linija nije sposobna da iznese tu brzinu, ADSL modem će se sinhronizovati na maksimalnu brzinu dok se margina ne spusti na 6db.

ADSL Kalkulator uputsvo

Potrebno je da pronađete u okviru web interfejsa Vašeg ADSL rutera, Downstream Attenuation – slabljenje signala u downstream smeru. Preuzmite ADSL KALKULATOR(.xls) i unesite tu vrednost u naranžasto polje.

P.S. Obično se web interfejsu rutera pristupa preko https://192.168.1.1 , a logujete se sa admin/admin. Obično je naznačeno na svim ruterima preko koje se adrese pristupa. Piše na kutiji ili na nalepnici, sa donje strane rutera. Obicno se u Statusu rutera nalaze ovi parametri, a na nekim modelima rutera na Device Info – Statistics – DSL.

 

Dobićete rezultat po ADSL standardu i po ADSL2+ stanardu. Pošto su gotovo svi na ADSL2+ opremi, to je rezultat koji nas interesuje. Obratite pažnju da na tu brzinu imate i poznati overhead, tako da kada oduzmete 16.8% možete da izračunate gotovo tačnu brzinu kojom ćete da preuzimate fajlove.

Zašto ADSL ne ostavruje punu brzinu?

Kalkulator poslao Ivan Živić.

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.

6 comments

  1. haha glupost bre, uzeo sam od 20 mb/s net danas, rezultati su mi pokazali rezultate iz predhodnog posta a ustvari cini mi se da ja nmg imati vecu brzinu od 1 megabajta, pisem sam sa sobom haha ali nema veze ako nekog ovo bude zanimalo da zna o cemu se radi. Pozdrav 🙂

  2. Pozdrav meni je Downstream Attenuation 10.4 i izadje mi 24000 kb/s http://prntscr.com/9e0tfi , to znaci da bi mi 24 kb/s mogla biti maksimalna brzina protoka?

  3. Pozdrav, kako da otvorim ovaj program? Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top