Home / Internet / VDSL2 u Srbiji

VDSL2 u Srbiji

VDSL2VDSL2 je nešto što će se sigurno desiti u Srbiji. Svakako da je FTTH budućnost zbog persprektive optičke infrastrukture, ali ne treba da zaboravimo da se ona jako sporo razvija, pogotovo van Beograda. Bakarni kablovi – telefonske parice su već prisutne u gotovo svakom domu, samim tim, prisutnost tog medijuma za prenos treba iskoristiti. VDSL2 predstavlja dalji nastavak ADSL2+ tehnologije. Naravno, nije sve idealno pošto VDSL2 zahteva kraći last mile – kraće rastojanje od modema do DSLAM-a.

Pošto se koristi veća frekvencija (30MHz), jasno je i da je veći propusni opseg, ali takođe je i veće slabljenje. Zbog ovoga se zahteva dobar kvalitet parica i mala udaljenost od DSLAM-a. Da bi Telekom Srbija realizovao ovu uslugu, potrebno je da skrate last mile dovođenjem optike do isturenih stepena, bliže korisniku. Odatle, ukoliko  je korisnik dalje od 500m, nije moguće ostvariti teoretskih 100Mb/s. Na udaljenosti od 1km, maksimalna brzina je 50Mb/s. Telekom Srbija će svakako uložiti sredstva u kraći last mile, kako bi dalje razvijao IPTV servis(HDTV), koji takđe zahteva veći propusni opseg i omogućio dostupnost VDSL-a.

Logično je da će prvo biti pokrivena urbana naselja (recimo Novi Beograd), što zbog velikog broja korisnika, što zbog lakše tehnićke realizacije. Ukoliko se postavlja pitanje da li je lakše realizovati optiku do modema korisnika(FTTH) ili optiku do nekog kabineta(FTTC) – odgovor je jasan.

VDSL2

Prikaz postavljanja DSLAM-a bliže korisniku i prikaz udaljenosti u odnosu na ADSL2+

 

VDSL2 – Very high bit rate Digital Subscriber Line 2 (digitalna pretplatnička linija sa veoma visokim protokom 2) i dalje razvija nekoliko proizvođača čipova. ITU ju je preporučila u maju 2005. kao ITU-T preporuku G.993.2. Tela kao što su „DSL forum“ su procenila i testirala kako ADSL funkcioniše u različitim uslovima i zaključila koje su najbolje modulacione tehnike, šeme korišćenja, kaoi mnogi drugi faktori koji su uticali na i uobliči li krajnje standarde ADSL-a. VDSL2 takođe podržava širok dijapazon parametara za testove, koje je usvojio od ADSL2. Isto tako, ako se uzmu u obzir mnogi izazovi (i rešenja) vezani za razvoj ADSL- a za mase, uključujuci nedostatak detaljne standardizacije i alatki za upravljanje mreža, kao i problema vezanih za upravljanje spektra, specifikacija za filtere itd., možda će se masovno korišćenje VDSL2 desiti ranije nego što se to desilo sa ADSL-om.

VDSL2 podrzava asimetricne i simetricne transmisije sa agregatnim protokom podataka do 200 Mb/s na paricama – 100 Mb/s za „downstream“ i 100 Mb/s za„upstream“. Spektar mu se povecava sa 12MHz (koliko mu ima prethodnik, VDSL) na 30MHz (slika).

xDSL freq spectrum

Grafički prikaz upotrebe frekvencija u xDSL-u

 

Međuoperativnost sa postojećim proizvodima koji koriste VDSL, ADSL, ADSL2+ je još jedna od beneficija za korisnike koji žele da investiraju u VDSL2. Isto tako, VDSL2 podržava konfiguraciju ATM-a i IP preko standardnih bakarnih žica za razliku od ADSL-akoji je uglavnom baziran na ATM-u. VDSL2 podrzava G.994.1, handshake protokol DSL opreme.
VDSL2 Vectoring je tehnika u prenosu koja smanjuje nivo presušavanja (crosstalk) i povećava preformanse linije. Vectoring je baziran na konceptu noise cancellation-a.
dsl vectoring

Dodatne pogodnosti:

  • Omogućava kompletni triple-play (video-audio-podaci).
  • Najbolje pokriće potrošača sa optički brzim broadband uslugama koje tržište možeda ponudi.
  • Usavršena inicijalizacija, uključujući i fazu otkrića kanala, što dovodi do bolje međuoperativnosti.
  • Raznovrsnost upravljanja mreže i opreme za testiranje.
  • Unazad kompatiblan sa VDSL i ADSL standardima.

Telekom Srbija, javni poziv, vezan za VDSL2 opremu

Poziv za podnošenje uređaja na testiranje

Telekom Srbija, 26. April 2012.

POZIV ZA PODNOŠENJE UREĐAJA NA TESTIRANJE

Preduzeće za telekomunikacije „Telekom Srbija“ a.d. (u daljem tekstu: Naručilac) poziva zainteresovana pravna lica da podnesu svoje uređaje na testiranje u skladu sa ovim pozivom.

KORISNIČKE OPREME PO PARTIJAMA:

5) Partija 5:
VDSL2 modemi sa 4 Ethernet LAN porta i obaveznim 802.11b/g interfejsom
Potrebno je da se zainteresovane strane jave do 01.02.2013.godine „Prijavom za testiranje“. Pravo na prijavljivanje imaju isključivo pravna lica (u daljem tekstu Ponuđači).
Prednost imaju proizvođači uređaja u odnosu na posrednike (zastupnike proizvođača). U slučaju posrednika, isti mora da poseduje sertifikat o ekskluzivnom posredovanju overen od strane proizvođača, odnosno, mora se eliminisati mogućnost prijavljivanja za testiranje istog uređaja od strane dva ili više lica. U slučaju da isti uređaj ponude i proizvođač i posrednik, prijava posrednika neće biti razmatrana.
Ponuđač može da se prijavi za učešće u jednoj ili više partija.
Prijava za testiranje
Prijava mora da sadrži sledeće podatke:

e-mail adresu na koju treba dostaviti Specifikaciju opreme naručioca, Tehničke zahteve i SoC liste;
naznaka partije u kojoj ponuđač želi da učestvuje
naziv svih modela uređaja koje Ponuđač nudi na testiranje;
referentne liste (po partijama) za postojeću u sledećem obliku:

VDSL2 – Huawei HG655b

VDSL2 Telekom Srbija Modem Huawei

VDSL2 Telekom Srbija Modem Huawei

 

VDSL2 Cene i razvoj

Podaci o razvoju VDSL-a u nekim razvijenim zemljama Evrope:

Belgium

  • Belgacom is rolling out Alcatel-Lucent VDSL2 equipment in 21,000 street cabinets (Q3-2012) with more than 1,000,000 VDSL2 customers (Q3-2012). Belgacom also provides VDSL2 to smaller enterprises. Internet download speeds are limited at 30 Mbit/s while upload speeds are capped at 5 Mbit/s or 6 Mbit/s, depending on what product. For residential customers, the Internet speed is 30 Mbit/s and Belgacom TV doesn’t take a part of this internet dedicated bandwidth because the VDSL2 synchro is 50 Mbit/s down and 6 Mbit/s up (each MPEG4 TV stream is 3 Mbit/s for SD or 6,5 Mbit/s for HD).
  • Since the end of May 2009, Dommel offers VDSL2. The maximum speed is 50 Mbit/s.
  • EDPnet is offering VDSL2 since November 2009. The maximum speed is 50 Mbit/s.
  • All Belgian Scarlet ADSL customers are being moved to the Belgacom VDSL2-based network due to the sale of the Scarlet network to SNCB/NMBS-subsidiary Syntigo.

Finland

  • Saunalahti was to provide VDSL2 in December 2006 to small area as a pilot project, but was delayed until further notice due to low firmware satisfaction. In 2010 Saunalahti/Elisa provides VDSL2 subscriptions to some specific areas. An example: Elisa product with bundled IPTV services and 100/10 Mbit/s VDSL2 connection costs 39.90€/month.
  • Päijät-Hämeen Puhelin started providing 100/64 Mbit/s VDSL2 subscriptions in 2007 Q1 for €69 to €79 a month.
  • Nebula started providing VDSL2 pilot subscriptions during June 2007, but is currently offering commercial subscriptions for €149 a month (limited area).
  • Suomi Communication Oy Offers both SHDSL and VDSL2 subscriptions where available.
  • DNA Oy offers symmetric 100/100 Mbit/s VDSL2 connections at least in the Oulu area for €60 per month.
  • Sonera offers VDSL2-based subscriptions in their „Laajakaista Extra“ service, offering rates 1:1 Mbit/s, 10:10 Mbit/s and 100:10 Mbit/s.
  • PPO-Yhtiöt Oy offers VDSL2-based connections at speeds 10/10, 25/10, 50/10.

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.

5 comments

  1. Tek sad vidim nov članak na tu temu..

  2. Sudeći prema ovoj ponudi već su počeli komercijalno da rade.
    http://www.open.telekom.rs/home/Content.aspx?temp=0&sid=177&id=1449

    U svakom slučaju zanimljiv i interesantan članak.

  3. Da li su ovo zvanične informacije oko angažovanja Telekoma i rada na VDSL-u? Ne znam koliko bi im se ta investicija isplatila s obzirom na potražnju prosečnog korisnika za većom brzinom a i ograničenjima VDSL-a :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top