Home / Internet / Kako izabrati pravog internet providera?

Kako izabrati pravog internet providera?

Broj internet provajdera raste svakim danom, što najviše ide u korist krajnjem korisniku. Ukoliko ste neko ko planira da uvede pristup internetu naći ćete gomilu raznih informacija kojima će svaki od providera pokušati da vas uzme za sebe. Šarene prezentacije, super promocije, slike zadovoljnih lica… Da li je sve to dovoljno da odlučite? Naravno da nije. Baš zato što je ponuda tako šarolika, izbor treba da bude mudar.

Koji su koraci koje treba proći kako bi ste načinili pravi izbor?

Prosečna brzina interneta u regionu, izvor SpeedTest.net

Sakupljanje korisničih iskustava

Po meni ovo je najbitnija stavka jer je zasnovana na realnosti. Na korisnike ni jedan ISP ne može da utiče pa da se za lošeg ISP-a čuju samo reči hvale. Naravno, pod ovim ne smatram čitanje ili pisanje tema po forumima. Razlozi za ovo su mnogobrojni:

  • Lokalni komentatori ( Ne žive svi na istom geografskom području, gradu, opštini…) pa stoga različiti ISP-ovi različito dobro/loše rade
  • Iskusni korisnici ( „Ja sam promenio sve providere i ovaj sada je najbolji!“ – Sačekajte 2-3 meseca pa vidite da li će taj to i dalje da piše)
  • Trolovi – ( Ni jedan ISP ne valja, sve je to isto, u Rumuniji je prosečna brzina 14Mbps)
  • Znalci – Koji će u svakom postu dati veoma konfuzno objašnjenje, sa gomilom žestokih termina, čisto da ispadnete glupi u društvu
  • Ucveljeni – koji ceo život imaju jedan te isti problem sa providerom, i koji nikada neće biti rešen – oni tvrde da je kod providera stanje katastrofalno, a često imaju „dinosauruse“ od računara koji ni flash ne mogu da teraju kako treba.

Stvarni način da dođete do informacija je vrlo jednostavan – komunikacija sa komšijama!!! Ako jedan provider ne valja u vašem kraju, to će vam najbolje opisati neko čija priča može da se preslika na vas ( gledano iz ugla providera). Ako je centrala na koju su komšije vezane daleko, i svi vam kažu kako često ostaju bez interneta, znate da je to provider kog ćete zaobići. Ako se brzina protoka smanjuje proporcionalno sa padanjem mraka, i tog providera ćete zaobići.

Ograničenja na mreži

  • da li brane portove
  • da li dozvoljavaju P2P
  • stepen agregacije
  • filtriranje web lokacija
  • caching
  • da li blokiraju neke od protokola

Tarifiranje

Na osnovu prethodno navedenog, sigurno da ste već suzili listu potencijalnih kandidata. Ono što sledeće dolazi na red su cene. Ovde je fora što su cene manje više identične. Jedina je razlika koje su kampanje/promocije u ponudi. Ovde vam treba samo papir i olovka da sračunate šta vam se najviše isplati. Ono što sigurno nećete proveriti je koliko često taj ISP ima promocije. Sigurno je da će vam jednog dana isteći ugovor. Ako taj ISP nema tendenciju čestih promocija, može se desiti da nakon isteka ugovora narednih X meseci plaćate punu cenu pretplate, što je potpuno zanemarljivo. Do ovih informacija je jako lako doći ( na sajtovima provajdera sekcija vesti pa listajte u nazad, i/ili forumi, jer kampanje važe za sve korisnike nekog ISP-a ma gde da žive).

Oprema

Raspitajte se/pogledajte po sajtovima ISP-a kakve uređaje daju ( marka, model, broj lan portova, WiFi….) i pronađite neke komentare o istima. Slobodno ih i kontaktirajte na kontakt mailove koji su navedeni….

Post-prodajne usluge

Zašto ovo? Pa zato što su cene manje/više svuda iste, brzine malo variraju…. Pa ako već imate sve identične preduslove, da li taj ISP može da vam da nešto više? Ovo je prilično opširna tema, a najvažnije šta treba da saznate su sledeće stvari:

  • Kvalitet & dostupnost tehničke podrške – Koliko god ovo čudno zvučalo, kad tad ćete morati da se obratite njima. I sa njima ćete jedino i imati kontakt. Ako je tehnička podrška slaba, sve je slabo. Duže ćete čekati na informacije koje su vam neophodne, duže će vam se rešavati smetnja, sve će biti nekako traljavo ( cela slika o tom provideru).
  • Dodatne usluge koje dobijate/možete dobiti povoljnije ( VoIP, TV, mail…)
  • Brzina realizacije dodatnih zahteva ( promena brzine, prelazak sa dinamičke na statičku IP, definisanje MX recorda….)

Kada sagledate sve prethodno navedeno, mislim da nećete imati previše problema da napravite pravi izbor.

About Dejan

Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. - 9+ godina iskustva u IT-u ( ISP, Enterprise) - Trenutno radim u mladoj perspektivnoj firmi koja nudi kompletna rešenja krajnjim korisnicima - Veliki broj kurseva iz raznih oblasti ( Routing&switching, Security,MDM, Cloud, F-Secure, CEH) - "Svi smo se našli pred problemom koji nam je neko drugi rešio. Pitanje je samo koliko brzo naiđeš na nekog ko je voljan da ti pomogne." - Ponosni otac 2 dečaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top