Home / Internet / Kako stvarno izmeriti brzinu?

Kako stvarno izmeriti brzinu?

Jedna od najčešćih žalbi koju ISP-ovi od korisnika dobijaju je upravo žalba na brzinu. I ovakve žalbe su najčešće neosnovane, ukoliko ne postoji neki globalni problem na strani ISP-a. Da li se uopšte obratiti provideru ili ne, pod znakom je pitanja, sve dok ne budete 100% sigurni da ste proverili sve što je u vašim rukama/nadležnosti.

Kako bi trebalo da izgleda idealno test okruženje? Idealno bi bilo:

  • imati clean instalaciju operativnog sistema na PC-u sa samo najnovijim driverima za mrežnu kartu.
  • Računar sa modemom/ruterom/MK povezan mrežnim kablom direktno. ( izbegavati WiFi)
  • Raskačiti sve ostale uređaje sa mreže ( privremeno – dok traje test)
  • Proveriti netstat-om da nema možda nekih uspostavljenih konekcija ( update OS-a i sl….)
  • Ukoliko nije clean instalacija OS-a, pobrisati ruting tabelu, DNS cache, resetovati IP protokol+wins, internet cache
  • Ukoliko nije clean instalacija OS-a, pogasiti AV,FW,itd
  • Optimizovati MTU
  • Podesiti mrežnu kartu + restartovati PC nakon toga

 

Speed test zaobilazimo u širokom luku jer postoji mnogo razloga zašto nije merodavan:

  • Opterećenost servera
  • Flash!!!
  • Računar ( ako je starija&slabija konfiguracija ili ako imate integrisanu grafiku srednjeg životnog doba)

Ako su svi preduslovi koji su navedeni ispunjeni, a pri tom imate stabilnu konekciju, možete pristupiti merenju brzine. Direktni download je jedini merodavan, i trebalo bi ga pustiti sa dve ili više web lokacija. Predlozi su: Adobe, Microsoft,Nvidia… Sa lokacija poskidajte neke fajlove koji su 100+MB, i na osnovu toga izračunajte prosek. Što se upload-a tiče, ista je situacija, ali vam ne treba neki tako veliki fajl ( jer svi dobro znamo koliki je prosečan upload u Srbiji) 20-ak MB će biti sasvim dovoljno. Primenjuje se isti recept. 2+lokacije ka kojima uploadujete fajl, uzimate prosek i dobijate realnu vrednost.

Izuzetak u oba slučaja je preveliko odstupanje sa jedne od lokacija. Ako npr sa adobe-a i nvidia-e dobijete 450+kBps a sa microsofta 350kBps, onda je logično da taj rezultat nije tačan. Isto se može preneti i na upload.

Što se pinga tiče, za ovo ne postoji neki mnogo merodavan način provere, jer ping pripada ICMP protokolu, kom je često na ruterima dat najniži prioritet ( pod ruterima najčešće mislim na rutere nadprovajdera).

About Dejan

Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. - 9+ godina iskustva u IT-u ( ISP, Enterprise) - Trenutno radim u mladoj perspektivnoj firmi koja nudi kompletna rešenja krajnjim korisnicima - Veliki broj kurseva iz raznih oblasti ( Routing&switching, Security,MDM, Cloud, F-Secure, CEH) - "Svi smo se našli pred problemom koji nam je neko drugi rešio. Pitanje je samo koliko brzo naiđeš na nekog ko je voljan da ti pomogne." - Ponosni otac 2 dečaka

2 comments

  1. Pored navedenih razloga može se pomenuti da Speed test ne meri prosečnu brzinu već maksimalni pik. Šta to zapravo znači u praksi? Ako je prosečna brzna download-a 5Mbps i ako se desi npr. da na sec. bude viša npr. 7Mbps ona će biti navedena kao brzina što neodgovara realnom stanju odnosno brzini preuzimanja pri upotrebi.

    Alternativa koja je navedena tj. preuzimanje sa određenih servera kojima nije namera test tipa Adobe, Ununtu i slično takođe zavisi od opterećenosti servera. Najbolji primer za tako nešto je zagušenje servera posle izlaska novijih verzija softvera.

    Kao najbolje rešenje nameće se download sa tzv. specijalizovanih servera za tu namenu koji imaju mogućnost biranja i veličine fajla kao i internet protokola odnosno porta:

    Pozz

  2. Dejane, odličan članak. Ja bih dodao proveru p2p brzine. Download Ubuntu-a bi trebao uvek da da max rezultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top