Home / Tutorijali / Leto, more, mobilni telefon, roaming

Leto, more, mobilni telefon, roaming

Sezona godišnjih odmora se zahuktava. Planovi su na prvom mestu. Troškovi koji mogu da se jave posle letovanja su nešto što može da pokvari celokupan utisak letovanja. Po sistemu bolje sprečiti nego lečiti dajemo neke osnovne smernice kako se osigurati od neželjenog tarifiranja u inostranstvu.

roaming

  • Za sve telefone ( bez obzira na operativni sistem)

Pre svega kod svog operatora se informišite o najpovoljnijem roaming partneru u zemlji u koju idete. Takođe, pokušajte da saznate sve varijante MNC-a ( naziva pod kojim se mreža predstavlja) kako se ne bi ste našli u zabuni ukoliko se mreža ne predstavi imenom koje očekujete, kao i o teritorijanloj prokrivenosti ( da li ta mreža ima signal na području na kom ćete boraviti).

Režim mreže postavite kao manuelni, i čim budete u dometu željene mreže ručno je odaberite kako bi ste se osigurali da vaš telefon slučajno ne „pređe“ na nekog drugog operatora zbog trenutnih oscilacija u jačini signala.  Obratite posebno pažnju na pogranična područja, jer iako ste teritorijalno u jednoj zemlji, vaš telefon može odabrati mrežu koja pripada drugoj zemlji, pa tehnički ste u roamingu iako fizički niste.

Proverite koje tarifne dodatke možete aktivirati kako bi ste minimizovali troškove roaminga, kao i da li postoji mogućnost korišćenja „USSD Call Back“-a ( koji je uvek dosta jeftiniji).

Podsetnik: U roamingu se prijem poziva takođe tarifira ( osim ukoliko nije drugačije naglašeno od strane operatora).

  • Pametni telefoni

kad pogledate ipak nisu tako pametni ( jer da jesu ne bi broj žalbi na troškove roaminga skočio za 80% od kada su počeli da se masovno koriste).Update-i software-a kao i sam software koji se nalazi na telefonu održavaju ( najčešće) otvorene sesije ka internet i samim tim prave neki saobraćaj. Namerno kažem neki, jer se u roamingu u zavisnosti od operatera internet saobraćaj zaokružuje na određenu količinu KB ( tj toliko vas zadužuju po svakoj započetoj sesiji). Primera radi, imate podešen mail nalog. Vaš telefon povremeno proverava da li ima novih malova. Neka ovaj saobraćaj bude primera radi 10 kb. Roaming partner će vas ( opet primera radi) zadužiti za celih 100kb saobraćaja jer je to definisano kao obračunska jedinica, bez obzira što je realan saobraćaj 10x manji. Upravo zbog ovoga, ili već kod kuće, ili kada ste blizu granice u podešavanjima telefona isključite prenos podataka preko mobilne mreže. Koristite isključivo WiFi. Razlog za ovu preporuku uopšte nije jednostavan kao u navedenom primeru. Sve IM aplikacije (Viber.WhatsApp itd) stalno oglašavaju vašu prisutnost na tom servisu – da ste online. Facebook takođe. Mail takođe. Sistemski update-i takođe. I to bez vašeg znanja.

 

Takođe, u podešavanjima postoje opcije koje brane internet saobraćaj u roamingu, ali se ova podešavanje nisu pokazala kao pouzdana. Jedina sigurna varijanta je zabrana internet saobraćaja preko mobilne mreže potpuno.  Korisitite WiFi i bićete sigurni da posle letovanja nećete morati da platite još pola letovanja računom za mobilni telefon.

Posebna napomena

Korišćenje streaming servisa(youtube i sl.) u roamingu preko mobilne mreže je nešto što može da vam napravi najveći problem, tako da ovakve sadržaje izbegavajte osim ukoliko niste povezani na WiFi.

About Dejan

Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. - 9+ godina iskustva u IT-u ( ISP, Enterprise) - Trenutno radim u mladoj perspektivnoj firmi koja nudi kompletna rešenja krajnjim korisnicima - Veliki broj kurseva iz raznih oblasti ( Routing&switching, Security,MDM, Cloud, F-Secure, CEH) - "Svi smo se našli pred problemom koji nam je neko drugi rešio. Pitanje je samo koliko brzo naiđeš na nekog ko je voljan da ti pomogne." - Ponosni otac 2 dečaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top