Home / Internet / Google Ocenjuje Internet Provajdere

Google Ocenjuje Internet Provajdere

U zavisnosti od kvaliteta interneta Google će oceniti i rangirati internet provajdere u celom svetu.

hd_certified youtube

Google zajedno sa YouTube servisom kreće u opsežno istraživanje kvaliteta internet konekcije svojih korisnika, na osnovu kojeg će pokušati da oceni vezu svih internet provajdera u svetu.

Svi provajderi kojima YouTube u visokim rezolucijama bude radio na propisan način dobiće „YouTube HD Verified“ oznaku, što znači da mogu da uživaju u sadržajima na najbolji način, dok će ostali dobiti prilagođen YouTube prikaz kako bi se postigao najbolji odnos kvaliteta prikaza sadržaja kroz internet vezu.

Ovaj Googlov projekat nazvan je „Video Quality Report“ i odvija se u Kanadi, dok se proširenje na ceo svet očekuje uskoro. Kada će u Srbiju – ne znamo!

Google Global Cache – GGC

Kompanija Google je poslala „cache“ servere svim većim domaćim internet provajderima. Razlog je jednostavan, ušteda protoka i bolje korisničko iskustvo. Kako?

google_global_cache

YouTube je sajt koji troši ubedljivo najviše resursa jednom internet provajderu, internet se deli na period pre i posle YouTube-a sa stanovišta jednog ISP-a :). Zamislite milione korisnika koji vuku unicast stream iz Amerike, to bi jednostavno zagušilo ceo internet saobraćaj. Google je našao rešenje i decentralizovao je svoje servere tako što ih je dostavio internet provajderima i na taj način napravio ogromnu uštedu i sebi i internet provajderima.

Najgledaniji video klipovi se „presnimavaju“ na storage servere koje je Google dostavio ISP-u, samim tim se gotovo sve učitava iz „lokala“. Provajder ne zagušuje svoj uplink, korisnik dobija hd materijal na 2 hopa od njegovog rutera, sa odazivom ispod 10ms. Da bi ISP dobio servere od Google-a, nephodno je da generiše određenu količinu saobraćaja prema Google-u.

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top